tillbaka

PZ 2009-06-26        

Beslut och utredningar rörande Långviks hushållsvatten

Syftet med denna sammanställning av vad som hänt under åren är att ge en helhetsbild av områdets tillgång och behov av hushållsvatten. Kostnaderna för vattenförsörjningen har ökat väsentligt men många tekniska problem kvarstår. Mycket har sagts och gjorts under åren. Det är lätt att bli förvirrad och att tro på lösryckta påståenden utan en korrekt helhetsbild. Förhoppningsvis kommer det nu sammanställda, särskilt om det kompletteras och sammanfattas, att kunna tjäna som underlag vid framtida beslut om vattnet i samfällighetsföreningen och vid kontakterna med Värmdö kommun.
Men sammanställningen behöver kompletteras. Skicka kompletterande eller korrigerande information till info@ingarofakta.nu! Det kvarstår bland annat viss oklarhet med brunns- och pumpstationsnumreringen. Eftersom samma pumpstation under åren i vissa fall försörjts med vatten från olika brunnar gäller t.ex. värden från provpumpningar inte alltid samma brunn trots att de i protokoll etc givits samma nummer. Man bör framöver tydligare skilja på brunnarnas (borrhålens) och pumpstationernas nummerbeteckning. För att inte riskera att skada någon enskild har samtliga personnamn från de senaste 10 åren ersatts med initialer. Detta trots att alla här nämnda personer endast omnämnts i samband med sina förtroende- eller tjänsteuppdrag och att alla uppgifter härrör från protokoll och publicerade utredningar. 


1970 Byggnadsplan för Långvik 1:74 fastställdes 1970-11-05.
1971 Vattenanläggningarna torde härröra från 1971 och några år därefter. Dock är flera pumpstationer uppförda betydligt senare - se nedan.
1975 Försäljningen av tomter började omkring 1975.
1980 Bildades Ingarö-Långvik Samfällighetsförening med uppgiften att förvalta småbåtshamnen i enlighet med lantmäteriförrättningen 1978-04-18.
1983 Höll Lantmäteriet en förrättning inför fastighetsägarnas övertagande av vägar, vatten, avlopp och grönområden. Därvid utsågs en arbetsgrupp att företräda Långvik i dessa frågor. Denna kom att kallas VA-gruppen.
1984 VA-gruppen redovisade Jan Österlunds utredning om vattentillgången 1984-08-13. Utredningen fann att Stockholm-Saltsjöns påstående att vattenbristen orsakades av att vatten användes för bevattningsändamål i strid med bestämmelserna i köpekontraktet inte var korrekt utan att vattenbristen berodde på att flera använt vatten än tidigare. VA-gruppen initierade också en utredning av Alfred Orrje AB. Denna presenterades 1984-09-15 och rekommenderade att ytterligare en brunn skulle anordnas samt att vissa tekniska förbättringar skulle vidtas för att säkra vattentillgången varma somrar.
Sture Wahl begärde 1984-10-03, med stöd av 195 underskrifter av fastighetsägare i Långvik, att Byggnadsnämnden skulle medge större byggnader än de 60 + 40 kvm som gällde enligt planbestämmelserna av den 1970-11-05. Byggnadsnämnden beslöt 1985-02-06 att återremittera ärendet till stadsarkitektkontoret och att uttala att en samfällighetsförening bör bildas för att företräda fastighetsägarna.
1985 Den 24 februari 1985 bildades Ingarö-Långviks Fastighetsägareförening med syfte att företräda fastighetsägarna i de frågor som inte omfattas av den då befintliga samfällighetsföreningen. Byggnadsnämnden gav 1985-10-02 stadsarkitektkontoret i uppdrag att utföra en planutredning över Ingarö-Långvik varvid speciellt sötvattentillgången och riskerna för saltvatteninträngning i grundvattnet skulle utredas.
1986 Enligt stadsarkitektkontorets delrapport 1986-03-20 har färskvattenfrågan ännu inte kunnat lösas och reningsverkets kapacitet behöver ökas.
1987 Efter ett stormigt årsmöte i Fastighetsägareföreningen och en anläggningsförrättning 1987-06-24 registrerades en ny samfällighetsförening för vägar, grönområden och vatten för Ingarö-Långvik 1987-08-20. Genom denna samfällighetsförening övertog fastighetsägarna 1987-12-01 ägandet och driften av dessa anläggningar i befintligt skick från Stockholm-Saltsjön. Vattenanläggningarna bestod då av 6 grundvattenbrunnar. Den nya styrelsen bestod av ordföranden Christer Frey, Bo Öhman, Gert Sundkvist, Sven Bergquist och Peter Zaunschirm med Roland Iserman och Willy Jelbe som suppleanter. Bergquist och Sundkvist fungerade som ansvariga för vatten- och avloppsfrågorna. Zetterbergs Pumpservice anlitades som vattenentreprenör.
På styrelsesammanträdet 1987-10-15 meddelade Sundkvist och Zaunschirm (den senare med stöd av en pågående utredning av Lena Tilly på K-konsult) och oberoende av varandra att tillräckligt med vatten för Långviks behov mycket väl kan finnas i områdets omedelbara närhet. Bedömningen i Lena Tillys rapport var att tillräcklig grundvattenbildning torde föreligga även för en fullt genomförd permanentning av Långvik. K-konsult föreslog dels en mer detaljerad balansberäkning mellan grundvattentillgång och vattenuttag och dels provpumpning av vissa då ännu ej utnyttjade borrhål.
Tillsammans med kallelsen till ett gemensamt möte med Fastighetsägareföreningen och Samfällighetsföreningen den 1987-12-03 utsändes en enkät rörande fastighetsägarnas önskemål om ändrade planbestämmelser.
1988 Resultatet av enkäten insändes till kommunen 1988-01-24 tillsammans med ett följebrev i vilket nämndes att vatten- och avloppsfrågorna enligt styrelsens uppfattning kan lösas om politiskt beslut fattas om den av medlemmarna önskade planändringen.
I den nybildade samfällighetsföreningens verksamhetsberättelse skriver styrelsen att hur den nödvändiga utbyggnaden av vattenanläggningen ska ske är en öppen fråga men att betydande investeringar kan vara nödvändiga. Man nämner där också att en linje kunde vara att vänta tills Stockholm-Saltsjön i framtiden exploaterar Kulla eller Björnö men att detta tidigast skulle kunna ske 1990.
På föreningsårsmötet 1988-03-19 upplöstes Fastighetsägareföreningen samt valdes gemensam styrelse till de båda samfällighetsföreningarna för senare sammanläggning. Årsmötet beslöt också att försök skulle göras att genom tryckspolning öka brunnarnas kapacitet. Till styrelsen för samfällighetsföreningen valdes Per Ola Larsson som ordförande, som ledamöterna Sven Bergkvist, Willy Jelbe, Peter Zaunschirm, Gunnar Bjernheim och Bennet Remnås samt som suppleanter Bo Öhman och Roland Iserman. I samband med årsmötet bildades också LIF dvs Ingarö-Långviks Idrotts- och intresseförening för att driva frågor som inte rymdes inom samfällighetsföreningen.
1989 På årsstämman 1989-03-18 beslöts att fusionera de båda samfällighetsföreningarna. Ordföranden PO Larsson informerade om möjligheten att lösa vattenfrågan med vatten från Kulla träsk. I vattenrapporten inför stämman meddelades att Stig Moström m.fl. nu fått överta driften av vattenanläggningarna, att skarvarna i Långviks äldre område är av dålig kvalitet och inte tål höga tryck, att vattnet räcker för hushållsbehov vid permanentning men ej för bevattning, att en ny brunn i läge 10 för 750 tkr torde kunna ge mycket vatten samt att vi erbjuds vatten från Kulla träsk men att det vattnet inte kan blandas med vårt grundvatten varför våra stationer i så fall läggs i malpåse.
I verksamhetsberättelsen för 1988 meddelades att Sven Andersson AB i Uppsala utfört spräckning i 3 av områdets 4 gemensamma brunnar (nr 2, 4, 6 och 11) i syfte att öka kapaciteten. En utredning av brunnarnas och ledningsnätets kondition hade utförts av Arne Jensen AB, Sollentuna.
På styrelsesammanträdet 1989-05-25 rapporterade ordföranden PO Larsson att en anslutning till nätet för Björnöprojektet skulle för Långviksborna innebära obegränsad vattentillgång till en kostnad av 4500 kr i anslutningsavgift och en taxa av 300 kr/100 kbm. Rapporterades också att en Långviks Båtklubb bildats inom området. Som sekreterare fungerade nu efter att Zaunschirm avsagt sig omval Kerstin Lönnberg. 1989-06-20 beslöts att köpa 4 nya vattenpumpar från Pumprensaren i Hökarängen.
På halvårsmötet 1989-10-21 rapporterades att pga vattenbristen har ransonering gjorts genom att vattnet under vissa tider stängts av och att vatten körts hit med tankbil samt beslöts att borra ett nytt hål kallat 10A vid Björkviksvägen-Långviksvägen.
1990 På halvårsmötet 1990-10-27 meddelade ordföranden att det sedan 6 juni inte rått någon vattenbrist.
1991 Inför årsmötet 1991-03-09 rapporterade styrelsen att vattenförsörjningen fungerat väl efter försommaren 1990.
Årsmötet beslöt att höja den fasta vattenavgiften till 100 kr och den rörliga till 7,5 kr/kbm.
1992 Inför årsmötet 1992-03-28 rapporterade styrelsen att vattenförsörjningen fungerat väl. Årsmötet beslöt att tillsätta en arbetsgrupp (Kjell Eriksson, Hans Tjulander, Bennet Remnås och Gert Sundkvist) för att utreda kostnaderna för olika alternativa sätt att lösa vattenförsörjningen samt att hålla en extra stämma på hösten.
Samtidigt som det i arbetsgruppen, som bestod av 3 styrelseledamöter, redan framkommit att vattentillgången var god och att det fanns billiga och goda lösningar av VA-frågorna med eget grundvatten sände samfällighetsföreningens styrelse 1992-08-12 ut ett brev till samtliga fastighetsägare där man påstod att eventuella egna VA-lösningar skulle bli minst 10 miljoner dyrare än Björnöplanens, hotade samtliga fastighetsägare att om de ifrågasatte exploateringsplanerna skulle de kunna bli enskilt ansvariga för dessa merkostnader och pekade ut en av medlemmarna som ansvarig för att Björnöplanerna fördröjts.
På halvårsmötet 1992-10-24 redovisade arbetsgruppen kalkyler för olika alternativ. Dessa visade att kostnaden för Björnölösningen var ungefär densamma som för egna lösningar av vattenförsörjningen. Av särskilt intresse är att Sundkvist på fråga svarade att ett vattentorn inte vore lämpligt för vårt nätsystem. I bifogat yttrande protesterade Zaunschirm mot styrelsens tidigare vilseledande och osakliga medlemsutskick.
1993 Inför årsmötet 1993-03-27 rapporterade styrelsen att vattenförsörjningen fungerat väl och att om Björnöplanen ej godkänns kommer styrelsen att arbeta med alternativa lösningar av vattenförsörjningen.
På årsmötet rapporterades att några pumpar bytts ut men att ingen fara råder med nuvarande vattensystem trots att det är byggt på 1970-talet. Oaktat detta sände styrelsen 1993-04-25 ut en uppmaning att fastighetsägarna skulle vädja till regeringen för Björnö Gårdsprojektet.
1994 Inför årsmötet 1994-03-24 rapporterade styrelsen att vattenförsörjningen fungerat väl förutom ett beklagligt avbrott i jultiden. Till årsmötet begärde i en motion Zaunschirm och Hans Tjulander att styrelsen på årsmötet skulle redovisa sin planering för att långsiktigt säkra Långviks vattentillgång för det fall att Regeringen säger nej till Björnöplanen. Ordföranden Larsson förklarade att det var svårt att ge ett exakt svar på motionens fråga varefter årsmötesdeltagarna ansåg motionen besvarad. Vidare framförde en fastighetsägare med vatten från brunn 6 oro för hög kopparhalt i vattnet.
På halvårsmötet 1994-10-27 rapporterades att Regeringen sagt nej till Björnöprojektet varför en ny arbetsgrupp, Kjell Eriksson, Mikael Sjövall och Gert Sundkvist fick i uppdrag att till årsmötet lämna kostnadsalternativ i VA-frågorna.
1995 På årsmötet 1995-03-30 rapporterades att vattentillgången varit god och att vattnet håller god kvalitet. I budgeten beslöts om fortsatt årsavgift om 1500 kr.
På halvårsmötet 1995-10-17 rapporterades att de flesta nu anmält sig som aktieägare i det nybildade bolaget som tar hand om avloppsfrågorna. Vidare rapporterades att en ny pumpstation uppförts vid Brännäsvägen.
1996 Den 1996-03-21 hölls konstituerande stämma i Björnö-Långviks Avlopps AB. Inför samfällighetsföreningens årsmöte 1996-03-26 utsändes en skrivelse från Värmdö kommun där man meddelade att en barnstuga kommer att uppföras på tomt 1:305 och att där ett vattenmagasin om 3 kbm motsvarande 2 dygns förbrukning kommer att anläggas. Magasinet kommer att fyllas nattetid. Årsmötet beslöt bl.a. att kräva ett magasin om 4 kbm. Till ny ordförande valdes Bengt Thorburn.
På halvårsmötet 1996-10-22 rapporterades att det inte rått någon vattenbrist men att station 11 har högt radonvärde. Inför höstmötet skickade styrelsen genom Peter Mombelli ut kvalitetsmätvärden för våra 6 pumpstationer: nr 2 vid Kolbacksvägen 25-27, nr 4 vid Långviksvägen 4-6, nr 6 vid Södergårdsslingan 1-14, nr 10 vid infarten till Långviksvägen, nr 11 vid slutet av Snösvängen och nr 12 vid Brännäsvägen
1997 Inför årsmötet 1997-03-18 rapporterade styrelsen att vattenförsörjningen fungerat väl och att med nuvarande brunnar och vattenförbrukning och bevattningsförbud bör inga allvarliga vattenförsörjningsproblem uppstå. På årsmötet klagade boende på missfärgning av vattnet från pumpstation 12. Vidare meddelade en representant för Värmdö Bostäder att daghemmet installerat en tank för dagvatten som används för bevattning av deras gräsmattor.
På halvårsmötet konstaterades att nr 11 har oacceptabel radonhalt och att åtgärder pågår. Enligt Livsmedelsverket 1995-10-21 anses vatten med radonhalt över 1000 Bq/liter olämpligt som dryck och till livsmedelshantering. Våra stationer ligger på värden 200-500 Bq/l medan 11 visat 800 Bq/l.
1998 Inför årsmötet 1998-03-17 rapporterade styrelsen att vattenförsörjningen fungerat i stort sett tillfredsställande men att vattnet från nr 6 och 10 innehållit bakterier varför klorering införts. Vidare har föreningen köpt grönområdena av Stockholm-Saltsjön för 150 tkr. På årsmötet rapporterades att radonavskiljare installerats på nr 11 varefter halten ligger under 100 Bq/l.
1999 Inför årsmötet 1999-03-16 rapporterade styrelsen att vattenförsörjningen fungerat i stort sett tillfredsställande förutom ett troligt läckage från nr 4. Samtliga pumpstationer har sedan 1987 försetts med nya hydroforpumpar vilka beräknas hålla i 20 år. Förutom på nr 11 finns också sand- och kolfilter.
På årsmötet fattades beslut om ny pumpstation. Efter beslut på årsmötet begärde samfällighetsföreningen genom ordföranden BT i brev till Värmdö kommun den 1999-04-20 ånyo ändring av byggbestämmelserna till 150+40 kvm. I brevet skriver BT att föreningen sedan sin förra ansökan om planändring för cirka 10 år sedan tagit upp nya vattentäkter. Kommunstyrelsen medgav 1999-04-26 att planen får ändras. 1999-06-22 meddelade styrelsen fastighetsägarna inom Snösunds- och Snösvängenområdena att vattnet p.g.a. stor förbrukning nattetid kommer att stängas av nattetid. Magasinen om 20 kbm vid nr 11 och om 10 kbm vid nr 12 har inte räckt för att försörja områdena. Någon förfalskade därefter ett brev från styrelsen där man påstod att någon avstängning inte skulle göras. Urkundsförfalskningen polisanmäldes.
1999-08-24 hölls samrådsmöte rörande ny detaljplan för Långvik. Motsvarande samrådshandling utgavs daterad 1999-09-02. I denna uppges vattenförsörjningen ske från sex medeldjupa brunnar (90-100 m) genom sex pumpstationer och en radonavskiljare. Magasinsvolymen angavs till 106,5 kbm och utflödet till mellan 76560 och 100764 kbm/år och med förbrukningen i medeltal 21413 kbm/år. Prognosen för 100 % ökning av vattenförbrukningen till 42826 kbm/år förutsatte 1 ny brunn. Fortsatt hushållning med vattnet samt lovplikt för enskild brunn/vattentäkt förutsätts.
På halvårsmötet meddelades att föreningen p.g.a. den torra sommaren tvingats köpa vatten för 70 tkr.
2000 Inför årsmötet 2000-03-14 rapporterade styrelsen att vattenförsörjningen med undantag för sommarmånaderna fungerat i stort sett tillfredsställande.Den nya pumpstationen nr 8 vid Kolbacksvägen/Långgårdsvägen inkl 2 stora magasin fungerar bra. Vidare har ett extra magasin installerats vid Brännäsvägen.
Årsmötet höjde årsavgiften till 2000 kr och vattenavgiften till 10 kr/kbm. I samband med kommunens behandling av planändringsärendet fick samfällighetsföreningen VBB VIAK:s utredning av den 2000-05-15 om Långviks vattentillgång och – försörjning på remiss. Utredningen hävdade efter bl.a. provpumpning att vattentillgången var otillräcklig om alla fastigheter antas vara permanent bebodda. Utredningen visade enligt Länsstyrelsens remissvar på en grundvattentillgång i storleksordningen 170-260 kbm/dygn och ett medelbehov vid full permanentning på drygt 170 kbm/dygn (200 liter per persondygn x 3,2 personer per fastighet x 268 fastigheter) och med 1,6 som säkerhetsfaktor 272 kbm/maxdygn.
På halvårsmötet 2000-10-17 rapporterades att kommunen på bas av VBB VIAK:s utredning anser att vår vattentillgång inte räcker för planändring. Detta trots att vårt faktiska vattenuttag i medeltal under 1999 varit 94 kbm/dygn. Den 2000-10-30 svarade föreningen på remissen och hävdade att utredningens uppskattning av vattenbehovet var alltför hög samt att föreningen avsåg att borra nya brunnar.
2001 Inför årsmötet 2001-03-13 rapporterade styrelsen att vattenförsörjningen med undantag för läckor under januari-februari fungerat i stort sett tillfredsställande. För att öka vattentillgången hade 3 brunnar högtrycksspolats. För att tillgodose VBB VIAK:s krav föreslår styrelsen att 3 nya pumpstationer anläggs med förväntade kapaciteten 25-30 kbm/dygn och nytt borrhål. Årsmötet beslöt att så skulle ske och 1700 kr/år skulle debiteras extra under åren 2001, 2002 och 2003.
På halvårsmötet 2001-10-16 rapporterades att en ny pumpstation nr 5 vid Gubbdalsvägen tagits i bruk och att den ger 30 kbm/dygn. Styrelsen hade anlitat Geo Markservice för att för 45 tkr undersöka möjligheten att ta fram ytterligare 2 borrhål. Informerades om åtgärder vid Brännäsvägens pumpstation för att komma tillrätta med missfärgningen.
2002 Inför årsmötet 2002-03-12 rapporterade styrelsen att vattenförsörjningen fungerat i stort sett tillfredsställande. Problemen med missfärgat vatten vid Brännäsvägen kvarstår dock. GEO Markservice utredning pekade ut 5-6 platser där allt tyder på att det finns gott om vatten. Geo Markservice ÅD deltog på årsmötet som i övrigt valde KL till ny ordförande. I sitt yttrande 2002-09-19 bedömde Miljö- och hälsoskyddskontoret efter studium av Geo Markservice rapporter 01305 och 02466 att erforderlig mängd vatten kan produceras inom Långvik.
På halvårsmötet 2002-10-22 deltog LGS från Vattenspecialisten och informerade om en åtgärdslista för samtliga pumpstationer.
2003 Inför årsmötet 2003-03-11 rapporterade styrelsen att vattenförsörjningen trots att sommaren 2002 varit varm och torr fungerat i stort sett tillfredsställande. Problemet med missfärgningen av vattnet på Brännäsvägen har lösts genom att man borrat ett nytt hål. För att klara villkoren för planändring har styrelsen borrat 4 nya hål under 2002.
Efter att underrättelse om de nya planbestämmelserna utsänts den 2003-01-10 beslöt Värmdö kommunfullmäktige 2003-03-26 att anta planändringen som bl.a. ökar byggrätten för huvudbyggnad till 150 kvm. I de nya planbestämmelserna står under rubriken "Vatten- och avloppsförsörjningen" endast: ”Kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning har efter genomgång av tre VA-undersökningar meddelat att områdets samfällda VA-system har kapacitet att klara en 100-procentig permanentning av området. Se vidare bifogad VA-rapport från Geo-Markservice AB”. Deras VA-rapport 02466 konstaterar att områdets befintliga brunnar har en kapacitet av åtminstone 120 kbm/dygn och att de nya borrhålen A,B och D efter provpumpning visats kunna ge resterande 50 kbm/dygn. Totala kapaciteten är enligt detta alltså ca 170 kbm/dygn.
På halvårsmötet 2003-10-14 rapporterades att vattentillgången under sommaren varit god och att SM, som sedan 1989 skött det löpande arbetet med vattenförsörjningen valt att lämna uppdraget per 31 december.
2004 Inför årsmötet 2004-03-09 rapporterades att vattenförsörjningen fungerat väl och att diverse filter, rörsystem, grundvattenpumpar, hydroforpumpar och kompressorer bytts ut. Zetterbergs Pump & Rörservice har tagit över ansvaret för tillsyn och underhåll av vattenanläggningarna. På årsmötet rapporterades som vidtagna åtgärder för att få igenom planändringen: pumpstation 5 har anlagts på Gubbdalsvägen under år 2001, Geo Markservice har gjort en undersökning under 2002 och 4 nya borrhål har borrats under 2003. De senare hade då ännu inte tagits i bruk. Årsavgiften till föreningen var 2000 kr/år.
På halvårsmötet 2004-10-12 rapporterades att arbetet med Zetterbergs fungerat bra.
2005 Inför årsmötet 2005-03-08 rapporterades att vattentillgången varit god och att försörjningen fungerat normalt inkluderande några haverier. Från årsmötet rapporterades att vattnet har god kvalitet och att ”pumpstationerna 2, 4, 6 och 11 ska förhoppningsvis kunna byggas inom en snar framtid ovan jord”.
På halvårsmötet 2005-10-11 rapporterades om två vattenläckor och att det gått ut onormalt mycket vatten från station 11 – i snitt 450 liter/dygn och hushåll. ”Normalt är ca 200 liter/dygn och hushåll.” – Det är dock 200 liter/person dvs enligt ovan 640 liter/dygn och hushåll (vår anmärkning). Vidare meddelades att ordföranden KL söker ny entreprenör i stället för Zetterbergs.
2006 Inför årsmötet 2006-03-07 rapporterades att föreningen sagt upp avtalet med Zetterbergs och från och med 1 januari prövar Vattenspecialisten under 6 månader. Dessa har gjort en total genomgång av samtliga 8 pumpstationer och renoverat station 12 för att ge klart vatten. Styrelsen påpekar också att det inte är tillåtet att fylla t.ex. barnpooler om 4 kbm med dricksvatten. RF har gjort en pdf som visar hela vattensystemet. Föreningen har tvingats köpa vatten till station 6 och 11.
På årsmötet meddelades att Vattenspecialisten ska rusta upp vissa pumpstationer.
På halvårsmötet 2006-10-10 rapporterades att 600 tkr hittills lagts ner på vattnet och att kommunen inspekterat och godkänt stationerna. Station 5 och 12 har haft missfärgat vatten men det ska vara bättre nu.
2007 Inför årsmötet 2007-03-06 rapporterades att vår vattenentreprenör är ÅA och att missfärgning av vattnet åtgärdats med kolfilter i station 5, 10 och 12. I verksamhetsberättelsen redovisas också vad som åtgärdats på respektive station under året. På årsmötet redovisade RF den 5-årsplan som upprättats för vattnet och beslöts om årsavgift 2500 kr.
På höstmötet som omvandlats till extra årsmöte den 2007-10-16 beslöt uttaxera ytterligare 1000 kr. Styrelsen fick vidare i uppdrag att till årsmötet 2008 ha färdiga förslag till hur kostnaden kan fördelas mellan den fasta avgiften och den rörliga för vattnet samt att då också presentera den långsiktiga planen för vattnet. Till protokollet bifogades spec. av vattenkostnader.
2008 Inför årsmötet 2008-03-10 rapporterades att samfälligheten anlitar ÅA Teknik för allt arbete med vattenförsörjningen och att vi har fortsatta besvär med missfärgning från alla stationer men värst är 5, 10 och 12 trots omfattande insatser. Vidare informerade styrelsen om att kommunen enligt Regeringsbeslut kommer att ta över vattenanläggningen 2017!! En förteckning gjord av ÅA Teknik med spec. av vissa årskostnader samt en översiktlig presentation av 5-årsplanen bifogades kallelsen. Av denna framgår att de stationer som var i drift var: 2, 4, 6, 8, 10, 12, 5 och 11.
Från årsmötet redovisades åtskilliga frågor och ifrågasättanden och beslöts att styrelsen skulle presentera mer info om vattnet på halvårsmötet samt beslöts höja årsavgiften till 4500 kr. Efter Vattenspecialistens konkurs arbetar ÅA i ÅA Teknik som samarbetar med AquaRent AB i Skåne som övertagit Vattenspecialisten konkursbo.
Den 2008-06-25 hölls ett särskilt möte med fastighetsägare på Brännäsvägen och del av Snösundsvägen rörande vattenfrågan. Enligt protokollet har ”utgående vattenmängd ökat med 30 % de två senaste åren". Efter sektionering ligger nu den största ökningen på Snösundsvägen 40-46”. Från halvårsmötet 2008-09-09 rapporterades att tre offertförfrågningar sänts ut men att bara ÅA Teknik som tar 400 kr/h + moms svarat.
2009 Inför årsmötet 2009-03-10 rapporterades att vattenförsörjningen fungerat bättre under 2008. Stationerna ger ca 131 kbm/dygn men fortfarande förekommer missfärgning.
På årsmötet deltog ME; Värmdö kommuns VA-chef, som förklarade att kommunen inte alls avser ta över vattenanläggningarna. Som årsavgift beslöts 4500 kr.
Styrelsens vattenansvarige JW redovisade att vattenförbrukningen ökat från 2007 till 2008 ungefär enligt följande:
20072008
Förbrukning per år3033031285 kbm
Förbrukning per dygn84,588,9 kbm
Vidare erbjöd ordföranden intresserade att delta i ett vattengruppsmöte. I början på maj erhölls ett meddelande till fastighetsägarna att huvudledningarna kommer att spolas första fredagen i varje månad och att vattnet då kommer att vara missfärgat.